top of page
Szabályok
Indulási feltételek
A HUNGAROMAN-en a résztvevők 2 fős csapatokban indulhatnak.  A részvétel feltétele a 18. életév betöltése és a BIZTOS ÚSZÁSTUDÁS.
Minden résztvevőnek egészségesnek és a terhelésnek megfelelő felkészülési állapotban kell lennie. Mindenki csak saját felelőségére indulhat, a rendezők semmilyen kárért nem vonhatók felelőségre, ami a részvételből fakad.
A nevezés továbbértékesítése, átruházása nem engedélyezett.
A csapatok a nevezés után maximum 50%-ban változtathatják összetételüket, azaz  1 embert cserélhetnek, amit a rendezőknek legkésőbb 1 héttel a rendezvény előtt írásban (emailben) kell jelezni.
A nevezési díj 50%-át visszafizetjük, abban az esetben ha 60 nappal a verseny előtt emailben a versenyző lemondja indulását. 
Pálya
Minden csapatvezető a rajtszám átvételkor kap egy részletes pályarajzot, GPS itiner segítségével kell megtalálni az útvonalat, kijelölés nincs, csak ellenőrző pontok vannak.
Az ellenőrző pontokon rajtszám alapján ellenőrizzük a 2 csapattag áthaladását.
A három hajó/futás váltópont – azokon a partszakaszokon ahol a hajóba ki-beszállások zajlanak- egyben ellenőrző pontok (a rajtszámok és részidők feljegyzésre kerülnek) és frissítőállomások is.
A rendezvény nyilvános úton is halad, hétvégi kiránduló forgalomra kell számítani. A KRESZ szabályok érvényesek a pálya teljes vonalán, valamint a rendezők utasításait be kell tartani.
A mezőnyt mentőhajó kíséri.
Felszerelés
Minden csapatnak a teljes felszerelést (egyéni frissítőt – és annak csomagolását is) a rajttól a célig magával kell vinnie. A frissítőállomásokon van szemetes, de a pálya egész területén TILOS szemetelni. Minden szemetelés a természetben azonnali kizárást von maga után.
      Futás:
Egy vagy több hátizsák vagy kulacsöv stb.(fejenként legalább 0,5 l tartalom), amiben az erdőben az egyéni frissítést lehet vinni.
Terepfutásra alkalmas futócipő
Csapatonként a felszerelés része legyen egy bekapcsolt állapotban lévő telefon a futószakaszon. (A hajóban érdemes egy vízálló, elsüllyeszthetetlen tárolót vinni a telefonok, személyes holmi, stb. számára.
Evezés
2-es vagy 2 db 1-es hajóval lehet indulni. Utóbbi esetben a két hajó között nem lehet több 10 m-nél nagyobb távolság.
Bármilyen kajak vagy kenu használata engedélyezett (K-2, vadvizi kajak, tengeri kajak, surf ski, túra kenu, túra kajak, stb.)
A hajónak minimum súlya 8 kg-nak és elsüllyeszthetetlennek kell lennie.
A szervező vagy versenybíró letilthat olyan felszereléseket, melyeket veszélyesnek, sportszerűtlennek ítél.
Minden típusú lapát engedélyezett, méretére, anyagára tekintettel.
A versenyző felelős azért, hogy a felszerelése a versenyhez megfelelő biztonsági állapotban van.
A lapáton kívül semmilyen más hajtóeszköz nem használható (vitorla, motor, stb.), használatuk azonnali kizárással jár.
Mentőmellény használata ajánlott, és része a felszerelésnek, a versenybíró bármikor kötelezővé teheti a használatát.
A rajtszám feltüntetése a hajón is kötelező.
Minden csapatnak segítség igénybevétele nélkül kell a hajót be és kivinni a vízből, valamint a be és kiszállást is egyedül kell tudniuk intézni.
Verseny közben hajó cserére nincs lehetőség. Esetleges javításokat a versenyzőknek kell végezni, külső segítség igénybevétele nélkül. Eszközöket a rendezőségtől el lehet fogadni, amennyiben rendelkezésre áll.
Saját hajó esetén a biztonsági felszerelés (mentőmellény, lapát, 1 db legalább 1 liter űrméretű vízmerő eszköz vagy szivacs, 5 m kikötésre alkalmas állapotú kötél vagy lánc, 1 db fehér kézi villamos jelzőlámpa tartalék izzóval és tartalék elemmel)
         Felszerelés amit a rendezők biztosítanak
Rajtszám, amit végig viselni kell
Térképek
         Javasolt felszerelés
naptej, napellenző, napszemüveg…
         Felszerelés ellenőrzés a rajtszám felvétel, depózás előtt
Regisztrációnál be kell mutatni egy személyigazolványt, egy orvosi igazolás sportversenyzésre alkalmas állapotról, utóbbit valamelyik Sportszövetség által kiállított versenylicenccel ki lehet váltani. Regisztráció után, a hajó bedepózásnál a saját hajóknál ellenőrizzük a hajó biztonsági felszerelését (mentőmellény, lapát, 1 db legalább 1 liter űrméretű vízmerő eszköz vagy szivacs, 5 m kikötésre alkalmas állapotú kötél vagy lánc, 1 db fehér kézi villamos jelzőlámpa tartalék izzóval és tartalék elemmel)
Időmérés
A rajttól az utolsó ember célba érkezéséig mérjük az időt.
        Szintidők
A 3 vízparti ellenőrző pontokon szintidők lesznek. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a résztvevők az utolsó szakaszt a vízen még világosban, biztonságosan tudják befejezni. A teljes táv leküzdésére 14 óra áll rendelkezésre.
Információkat a szintidőkről a technikai megbeszélésen adjunk meg.
Ha egy csapat feladja a küzdelmet, azonnal értesítse a rendezőséget.
Induló felelősség
Minden résztvevőnek ismerni és követni kell a szabályokat.
Minden résztvevőtől elvárjuk, hogy a többi indulónak szükség esetén segítsen, elfogadja a rendezői utasításokat, és ne zavarja a pályát használó többi résztvevőt.
A résztvevők a közutakon betartsák a KRESZ szabályait, vízen pedig a hajózási szabályokat, amelyről a technikai tájékoztatón részletes információkat adunk.
 Kizárás
A szabályok megszegése kizárást von maga után.
         Külső segítség
A csapatok semmilyen külső segítséget nem fogadhatnak el, kivéve a rendezőktől. Minden csapatnak saját erőből kell végig menni, a rajttól a célig. Egy csapaton belül a tagok segíthetnek egymásnak.
Biztonság
Általános biztonsági szabályok
A csapattagoknak együtt kell maradnia, legfeljebb 100 méterre távolodhatnak el egymástól.
A rendező megállíthat egy csapatot időtúllépés esetén, vagy ha a fizikális állapotuk miatt a folytatás nem biztonságos a résztvevők számára.
Média és Szponzor
Rajtszám
A rajtszámokat semmiképpen nem lehet módosítani, és a rajttól a célig viselni kell.

Fénykép és film  jog
A rendező fenntartja a jogot, hogy a rendezvényről és a résztvevőkről fotót és filmet készítsen, melyek a továbbiakban a rendező tulajdonát képezik, és szabadon felhasználhatja saját reklám tevékenységéhez, kiadványaihoz. A fotókon és filmeken szereplők ellenszolgáltatásra nem jogosultak.
Vis maior 
A résztvevők biztonsága érdekében a pálya teljes vagy egy-egy szakasza változhat vagy törlésre kerülhet. Amennyiben vis maior helyzetben a verseny nem kerül megrendezésre vagy csak módosított pályán, a nevezési díjat nem áll módunkban visszafizetni.
Beleegyezés
A szervezők fenntartják a mindenkori és mindenre kiterjedő változás jogát!
A rajtszám felvételt mindenkinek személyesen kell intéznie, fényképes igazolvánnyal. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. A helyszíni regisztráció során kötelező kitölteni egy felelősségvállalási nyilatkozatot, melyben a versenyző kijelenti, hogy egészségileg alkalmas és edzettségi szintje alapján felkészült a versenyzésre.  Ezt egy orvosi igazolással kell igazolni, mely sportversenyzésre alkalmas állapotról szól vagy valamelyik Sportszövetség által kiállított versenylicenccel. A versenyen bekövetkezett esetleges baleset, sérülés és egészségkárosodás esetén a verseny rendezőivel szemben kártérítéssel nem él.
A nevezéssel minden résztvevő elfogadja a rendezvény szabályait.
A nevezéssel mindenki kijelenti, hogy egészséges és megfelelően felkészült a táv teljesítésére.

 

Anchor szabalyzat
bottom of page